dinsdag 12 juni 2012

QUILTFESTIVAL 2012 DEEL 2

ZONDAG
We vertrekken om 9 uur vanaf Pesse, daar stapt Marry in en Joke en Henk rijden achter ons aan. Omdat op de website van het festival (die heel goed is trouwens!)  staat, dat er een weg is afgesloten (dat hadden we gemerkt vrijdag) nemen we de alternatieve route die is aangegeven. We komen dan uit bij Zijldijk en willen "achterstevoren" de route volgen. Aan de buitenkant van de kerk kun je niet zien hoe mooi hij aan de binnenkant is dus daarom alleen de tekst en het jaartal die boven de ingang staan.
We zijn op tijd, net 10 uur en wat denk je? een uur te vroeg. Als we iets eerder waren geweest hadden we de dienst mee kunnen maken. De gastvrouw die ons opving was met recht een Gastvrouw. geweldig," kom gauw binnen, de koffie is klaar" Dus begonnen we in het bijgebouw met koffie en koek en een praatje en bekeken al vast de quilts die daar hingen. Ineke van 't Hoenderdaal en Rineke Sterenberg. In de catalogus staat: ze werken met traditionele patronen en proberen met een kleurrijk "extraatje" wat meer van zichzelf aan een quilt toe te voegen. Het is spannend en vaak verrassend.
Rineke en Ineke kwamen al ver voor 11 uur binnen en dus konden we al onze vragen aan hun kwijt, nee ze hoefden eerst nog geen koffie dat kwam later wel (zeiden ze)

Dus ja,  een privé rondleiding. Om 11 uur was de kerkdienst afgelopen en konden we naar binnen. ik vond het interieur mooi, heel licht en wat kwamen de quilts daar goed tot hun recht.

Dat dat licht ook zo zijn nadelen kent zie je hier. Misschien niet de mooiste quilt maar wel 1 met een extraatje. Ik ben ook gek op postzegels en wat ik hier zo bijzonder aan vind is dat je van dichtbij bijna niet ziet dat er een border om zit en van veraf wel. De dames hebben ook kleine werkjes hangen, ze vertelden dat ze meer van traditioneel waren maar als ze eens iet wilden uit proberen kon dat mooi in het klein, als het dan lukt ben je er helemaal blij mee. De rest van de foto's staat onder Zijldijk .

Wij gaan naar Oosternieland
daar staat de Nicolaaskerk:

De friese dames Tjallie de Boer, Yke Castelein en Jet Meyer exposeren daar en ze maken traditioneel werk staat er in de catalogus.

Dit lieve quiltje hing in het voorportaal, het zal vast voor een kleindochter gemaakt zijn er staat: slaap zacht lief kindje, en het deurtje kan open en daarin staat de naam van het kindje. Er hing er nog 1 voor een ander kind. Nou als dit al bij de ingang hangt dan moet de rest ook wel de moeite waard zijn.
Kijk zelf maar: Oosternieland


Wij vertrekken naar Uithuizermeeden waar Bente Vold-Klausen uit Noorwegen exposeert., in de catalogus staat: artquilter, heeft zich deze keer laten inspireren door de prachtige gebrandschilderde ramen in een kerk en laat de bezoeker genieten van een nieuwe serie quilts. Mede mogelijk gemaakt door de Noorse ambassade.
De hel blauwe daken van de kerktoren waren al vanuit de verte te zien.
Karin ons zweedse Bee-lid, was er met haar 2 zweedse vriendinnen, ze stelde ons voor aan Bente die ze kent. Bente geeft ook een Quiltblad uit en Karin had daar al eens een paar keer met haar Quilts in gestaan. We dachten dat Karin wel heel veel talen kende maar Bente in het Noors en Karin in het Zweeds en blijkbaar begrijp je elkaar dan prima.
Prachtige quilts waaruit de bezorgdheid voor de wereld spreekt. Zelf zal ik dit nooit kunnen maar wat een geluk dat je er van kunt genieten!

Wat ik grappig vond:

"Alles wordt nieuw" op de ene bank en op de andere bank een ouderwets kussen van Granny squares en daarboven een moderne quilt. Alleen jammer dat Blogger de foto op zijn kant zet maar in de link hier onder kun je ze bekijken zonder dat je er bij moet gaan liggen.

Van Uithuizermeeden gaan we naar het Schathoes bij de Menkemaborg, daar ontmoeten we Karin, Eva en Karina weer en zullen we samen lunchen.
In het Schathoes hangt een verzamelijng artquilts van de Dutch-art-quiltgroep van 16 leden, van wie elk lid, 4x per jaar aan de hand van een thema, een quilt maakt van 50x50 cm.

Het thema was: Wat mij blij maakt. Dat iedereen van andere dingen blij wordt is logisch en wat mooi om te zien wàt.
Een tafel voor 8 personen, we pastten er precies om heen, Kletsen in het engels, zweeds, nederlands en zelfs zo hier en daar drents en overijssels. Internationaal!

Dan gaan we naar  de RK. Kerk Jacobus de Meerdere en onderweg zien we deze vloer in een etalage. Als je toch goed kijkt vind je overal quiltpatronen.
In de kerk een expositie van Madelon de la Rive Box die "over het algemeen groot werk maakt en haar onderwerpen zijn vaak spiritueel."
en
Dieuwke Frijda-Zijlstra, in de catalogus staat daarover: Zij noemt het zelf artfabric, wandkleden op een moderne manier gemaakt en geinspireerd door het traditioneel ambacht, het quilten. Thema's: "oorlog en vrede", "het labyrint"en "sporen"

In deze kerk stond een koor te zingen, heel mooi, dat krijg je er dan zo maar gratis bij!
en Groot? Spiritueel? Thema's?
kijk eens hoe lief:

De rest van de foto's staan hier:

Dan gaan we naar de Doopsgezinde kerk in Uithuizen waar de Freetex Art Quiltgroep exposeert.
In de catalogus staat:
Voor haar nieuwe collectie artquilts heeft de textielgroep met Ans Kastein, Dineke Ugen, Hedy Verstoep en Wil Fritsma, hoofdzakelijk de kleuren zwart-wit als uitgangspunt gekozen. De quilts bestaan veelal uit mixed media technieken.

 In de kerk mochten we niet fotograferen maar in het voorportaal  was wel weer een quiltpatroon te zien:
De expositie was prachtig maar dat moet je dan maar van me aannemen. Van Dineke en Wil hebben we al een aantal cursussen gevolgd, beide heel goed in het lesgeven dus als je ooit in de gelegenheid komt is dat in ieder geval een aanrader. Vervolgens gaan we naar de Jacobikerk


Willyne Hammerstein exposeert daar en er staat: 'Zij maakt traditionele quilts. Haar kleurgebruik is bijzonder.
Hij hoort linksom te draaien, dat had ik ook gedaan maar helaas.
Willyne vertelde dat ze de nieuwste quilts het liefst wilde laten zien, want "er zit toch groei in", maar zei ze,  er hangen ook oudere bij want die vind ik nog steeds mooi! En ik denk dat het daar om gaat, dat je van je eigen werk geniet en op zo'n tentoonstelling ook van het werk van een ander ook al is dat dan niet iets wat je zelf zou (kunnen) maken.
De rest van haar quilts hangen hier:


De kerk van Zandeweer. Daar exposeren Tandy Mallet en Liezeke Soldaat
Beide werken tarditioneel maar Liezeke maakt ze volledig met de hand.
Wat ik erg jammer vond was, dat de quilts erg dicht opeen hingen, lastig met foto's maken maar ook om ze van een afstandje te bekijken.

Aan de andere kant van het parkeerterrein staat Dorpshuis 't Klokhoes. Hier expeoseren
de "Vrizze Wichter"
Deze Quiltgroep laat traditioneel werk zien, hieronder vallen ook diverse variaties op de variahex. Tevens is er een "poppenhuis' quilttentoonstelling, staat in de catalogus.
Maar eens even kijken dus:

DAT WIL IK OOK!
.
Een aantal leden zat er ook daadwerkelijk te quilten, vingerhoedjes, klosjes, daar zijn we zelf ook mee bezig. Leuk.
We hebben ook meteen koffie gedronken met iets er bij. We lopen het er wel weer af immers?
de rest van de foto's staan weer hier:

dan naar molen Windlust, ook in Zandeweer:

daar kun je volgens het bordje "Quilts kiek'n' maar die foto ging ook weer dwars liggen en daar was ik klaar mee.

Je moet ze dichterbij halen (klikken op de foto) maar dan heb je een 'gebed voor het Hoogelaand" en de nederlandse vertaling er bij.
De tentoonstelling is op 't Hoogeland, ken je Ede Staal ? Hier hoor je hem zingen en zie je meteen een filmpje over dat hoogeland. Als je geen Gronings kent probeer dan niet teveel te begrijpen waar het over gaat, luister alleen!


Dan resten ons nog 2 exposities, die in Oldenzijl.
In het dorpshuis exposeert Dita Blom en de catalogus vermeldt:
Haar werk bestaat voornamelijk uit Vilt, vaak in combinatie met een andere techniek of ander materiaal, zoals fotoprint, borduren, plantafdrukken en/of knipwerk. Ook hergebruik van knoopjes, kant en band wordt veelvuldig toegepast.


Deze vond ik mooi.


Tja en deze moet je weer liggend bekijken. Een foto afgedrukt op stof en die dan weer bewerken met o.a.borduursteken. Mooi hergebruik van prachtige oude linnen glazendoeken.
Verder heb ik hier niet veel foto's van gemaakt, de rest zet ik in het album van de laatste expositie in de St. Nicolaaskerk
Daar exposeert Susan Dahlberg uit Zweden.
en er staat geschreven: zij schildert met de naaimachine. Haar inspiratiebronnen zijn vooral het Zweedse landschap en de Zweedse cultuur met af en toe een religieus tintje.Heel erg oud deze kerk maar als de commissie de tentoonstelling en de lokatie bij elkaar heeft gezocht dan is dat hier wel heel erg goed gelukt.
De "schilderijen" want quilts zou ik het niet willen noemen vind ik zó mooi, poederachtige kleuren die perfect in het kerkje passen.


Dit is een detail, de andere quilts vind je hier:

En dat was het dan weer, half 5. Alles gezien! We zijn moe en warm, want wat is het vandaag prachtig weer! het kon niet beter.
Dan heb ik nog een nieuwe vraag, nu geen Groningse woorden maar een de betekenis van de tegel die vlak bij de uitgang van het kerkhof lag, naast het pad. Wie weet waar het voor is? Thuis gekomen, even eten en vervolgens in slaap vallen! zo diep dat ik, toen ik wakker werd dacht dat het al ochtend was....


Stel dat je iets in dit verslag ziet wat niet klopt of misschien sta je wel op een foto en wil je die niet op internet. Mail me dan haal ik het weg.
  

maandag 11 juni 2012

QUILTFESTIVAL 2012

De tweede keer in haar bestaan, Quiltfestival Noord Groningen. In 2014 volgt de derde keer en wel op 13,14 en 15 juni. je kan er maar op tijd van op de hoogte zijn!

Vrijdagochtend vertrokken we rond half 9 uit Hoogeveen, een dag is immers zo om en 24 lokaties bezoeken zal nog een hele toer worden in 2 dagen. Om even over 10 zijn we in Warffum, in de "op Roakeldaishal" alwaar we beginnen met koffie, het is nog rustig. Dan doen we de winkeltjes. Het is jammer dat de verlichting niet goed is maar zo te zien zijn ze daar druk mee bezig om dat in orde te krijgen.Natuurlijk niet met lege handen de deur uit, je zal toch zonder stof komen te zitten?


Telefoontje van Karin die inmiddels ook is aangekomen en we besluiten elkaar te ontmoeten in het Openlucht Museum om daar iets te eten. (Bie Koboa) Snelle bediening en lekker eten, niet te lang want we komen voor de quilts. In het Openluchtmuseum een tentoonstelling die is samengesteld door Nancy Crow, wat mij betreft zeer de moeite waard, een lust voor het oog. Deze tentoonstelling duurt nog tot 2 september dus ben je nog niet geweest kun je in de herkansing. We mochten er geen foto's maken, wat trouwens wel gedaan werd.
In de Ned. Herv. kerk van Warffum exposeerde Henk van Kooten,  niet al mijn foto's zijn goed gelukt, het licht was soms erg fel maar deze is aardig gelukt. foto's Kerk en de Schakel

In de Schakel, ik denk een soort dorpshuis, exposeerde Quiltgroep Warffum die in 2009 is begonnen met een samplercursus, er hingen meerdere samplers deze vond ik leuk door de tekst die er in was verwerkt.
Dan gaan we naar Breede, daar exposeerden 10 vrouwen die samen het Tetielcollectief Noordnet vormen.Deze expositie is zeer gevarieerd, de vogels zijn gebreid!In Usquert moeten we bij de molen zijn:

Sharity van der Meer maakt kleding van vilt.


We drinken er meteen even koffie met koek.
Dan gaan we naar de Ned. Herv. kerk:
daar exposeren Giny Arends en Hetty Prins.

Het maakt verschil waar je staat te kijken naar deze quilt, steeds een ander effect.
en nog een overzichtsfoto. Ik weet nu al dat ik veel te veel foto's heb, en dit stukje doet al die prachtige werken geen recht.

Dan komt de Julianakerk van Rottum, het dorp waar Jan Boer is geboren

.Lia Flemings exposeert hier, ze werkt met Arashi shibori en transparantie speelt een grote rol staat in de catalogus, dat is hier dan ook goed te zien. Mooi hè?


De kachels in de kerk hebben aan de bovenkant een mooi quiltpatroon.
Dan gaan we naar de Georgiuskerk in Stitswerd waar Annette Jeukens uit Roosendaal exposeert, in de catalogus staat: naast artquilts maakt ze ook sieraden en kleding. 

De "gordijnen" zijn gebreid van cassettebandjestape, geeft een heel leuk effect.


In Kantens in de Antoniuskerk showt Quiltmania de 15 mooiste quilts die de afgelopen 10 jaar in het magazine zijn gepubliceerd!
In dorpshuis het Schienvat was horeca en een expositie van een schildergroep. Ook hingen er 4 quilts

Daarna gingen we naar Molen De Grote Geert,
Daar exposeerde de Boutis club uit Zuid Frankrijk.
Dat was het laatste wat we die dag hebben bekeken, bekaf, tevreden en vol indrukken wandelen we weer naar onze auto. Komen we dit onderweg nog tegen:

......................
Iemand vroeg wat er zo bijzonder aan was, of ze iets gemist had.
Wij vonden de bordjes grappig 1 gehandicapte, 1 predikant en 1 koster
.