zondag 9 juni 2013

OVERHEMDEN!!!!!!!

Al een aantal jaren spaar ik overhemden. Kom ik iemand tegen met een mooi overhemd aan, dan zeg ik: "mooi overhemd heb je aan, als je hem niet meer draagt mag ik hem dan?" Heel vaak hoor ik dan, "maar ik heb hem net voor de eerste keer aan", alsof ik vraag of ze hem ter plekke uit willen doen ;-) ik zeg dat dan ook maar meteen dat dàt niet hoeft, maar als je hem niet meer draagt.....
Zo hangen er wel eens plastic tasjes met overhemden aan de deurknop. Wat doe je er dan mee vragen ze dan ook, nou quilts van maken hè?
Tenminste dat is ooit de bedoeling, eerst maak ik er lapjes van. Het mooist is natuurlijk als de shirts 100% katoen zijn dat werkt het prettigst maar een beetje menging is niet erg.

Kijk, hier zijn de kragen, manchetten, naden en zomen al verwijderd.
Ik heb natuurlijk veel te veel zooi en het geeft zo'n goed gevoel om al die afsnijdsels weg te gooien, heb ik toch nog een beetje het idee dat ik opruim!

De knopen gaan natuurlijk apart in een potje, zonde om weg te gooien.
Weet je wat ik leuk vind? een oude knopendoos van iemand krijgen, met knopen uit het jaar 0 met haakjes en drukkers en...
Van mijn moeder kreeg ik er al eens 1.
Nu staan er bij me in de vensterbank glazen potten met verscchillende knopen, zo leuk om te zien.

We hebben Karin uit Zweden bij ons op de Bee en zij bedacht het volgende als winteractie: 6 personen hebben 6 shirts (2 licht, 2 midden en 2 donker) die shirts verdeel je in 6 stukken (2 mouwen, 2 voorpanden en het rugpand knip/snijd je doormidden) daar maak je 6 stapeltjes van (zorg wel dat je die een beetje verdeelt dat je bijvoorbeeld geen 6 mouwen op 1 stapel krijgt)
Op de Bee geef je de andere 5 personen allemaal een stapeltje en je krijgt van hen het zelfde.
Nu heb je 36 verschillende stofjes en daar moet je wat mee doen.
We maken er nog wat regels bij:
1 stof van jezelf mag je toevoegen,
alle lapjes moet je gebruiken al is het maar 1 keer
en
aan het begin van het volgende winterseizoen moet in ieder geval de top af zijn.

6 personen in onze Bee wilden meedoen, maar ja hoe kom je aan overhemden? was geen groot probleem, je stuurt gewoon iedereen in je mailbox een mailtje met de vraag en uitleg en voor je het weet kun je wel 5x aan zo'n actie meedoen.
Alleen de donkere overhemden waren lastig te krijgen maar ook dat is uiteindelijk gelukt.
We hoefden niet zelf een patroon te bedenken het mocht ook uit een boek of van internet, wat je maar wilt.
Bonnie Hunter heeft op haar blog veel gratis patronen staan en ze gebruikt ook veel overhemden, ik heb een aantal van haar boeken, kortom ik ben FAN!

De ruil was geloof ik in Oktober en we hadden afgesproken dat we op de eerstvolgende Bee 1 blok af zouden hebben. Dat was ik straal vergeten dus niets gedaan, Marry vroeg van ons allemaal een bepaald rood lapje terug want dat was volgens haar nodig in haar quilt. Wij moesten het dus met 35 verschillende lapjes doen en zij met 36. Nou ja verschil moet er zijn.
Het heeft tijden geduurd voor ik er uit was welk patroon ik wilde gaan gebruiken en toen ik 1 keer de keuze had gemaakt en 36 blokken klaar had vond ik het nog niet mooi ook.
Weg met die handel en het verdween een paar weken in een hoek.
Uiteindellijk de blokken op maat gesneden en per 4 aan elkaar genaaid en ineens vond ik het wel mooi.
Daarna heb ik alle stoffen gesneden: repen van 2,5 inch en daarna alle onderdelen voor de blokken bij elkaar gezocht, een beetje royaal op maat gesneden en gespeld.
Vervolgens in een doos mee naar Texel en daar heb ik alle blokken genaaid.
Weer thuis gestreken en gisteravond tijdens KRO detectives alles op maat gesneden (15,5 cm x 15,5 cm)
Het zit nu weer in de doos tot ik er verder mee kan.

Toen we met de actie begonnen zeiden een stel vriendinnen elders in Nederland: "kunnen wij dat ook niet met elkaar doen?"
Ja, waarom niet?
In November gaan we al een aantal jaren naar Vlierden in een huisje, mooie gelegenheid om daar onderling overhemden te ruilen.
Ze schreven hun vrienden en kennisen aan en via, via via hadden we erg veel overhemden, zoveel dat we ook nog genoeg hadden voor een lid dat geen overhemden had alleen waren we met 7!
7 stapels gemaakt en alles wat we hadden verdeeld. Dikke stapels werden het.
Ik zal eens vragen of we daar ook foto's van hebben.
November van dit jaar, weer in Vlierden, moet de top af zijn.